RESEPTIT

Lihapata

Lapaa
Juureksia (lanttu, porkkana, peruna, selleri)
Laakerinlehti
Kokonaisia mustapippureita
Suola
Vesi
Loraus tummaa olutta

Kuutioi liha ja juurekset. Laita ainekset uunipataan ja uuniin n. 4 tunniksi 150˚C.
Eri variaatioita saat maustamalla padan eri mausteilla, esim. rosmariinilla, timjamilla, basilikalla.

Jääpaisti

Jäinen ulko- tai kulmapaisti 1,5-2 kg
Vettä 2 l
Karkeaa suolaa 1 dl
Sokeria 1 rkl
Laakerinlehtiä 2 kpl
(pippuria: musta, viher, rosee)

Laita jäinen liha 100 asteiseen uuniin. Paina paistimittari paksuimpaan kohtaan, kun liha on sulanut. Kypsennä paistia 6-10 tuntia. Mittarin näyttäessä 65 ˚C liha on punaista, 70˚C punertavaa ja 75 ˚C kypsää. Keitä lihan kypsyessä mausteliemi. Sekoita ainesosat kattilassa ja anna kiehahtaa. Laita paisti kylmään mausteliemeen ja anna jäähtyä liemessä 4-5 tuntia. Tarjoillaan kylmänä.

Filepihvin paistaminen

Nosta liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Kuumenna rasva pannulla ja lisää pihvit, kun rasva on ruskeaa, eikä enää kupli. Jottei pannu jäähtyisi, pannua ei kannata laittaa täyteen. Paista niin kauan kunnes lihasneste nousee pintaan pieninä pisaroina. Käännä pihvi ja paista toiselta puolelta yhtä kauan, kunnes lihasneste nousee pintaan. Tällöin pihvi on medium. Anna pihvin vetäytyä ennen tarjoilua.

Jauhelihapihvi

Jauhelihaa
Suola

Muotoile jauhelihasta tiivis pihvi. Paista kuumalla pannulla samoin kuin fileepihvi.